talán valami megindult

tojó tengelic reptében

Most, hogy a madáretetős anyagot újra kellene fotóznom, jobban figyelem az etetőimet. 5-6 madáretetőt is “üzemeltetek” különböző élőhelyeken, de mindenhol ugyanazt tapasztaltam, azaz nagyon szerény mozgást! Ezekre a helyekre minden télen – már közel tíz éve – rendszeresen hordok ki napraforgót, de ilyen kevés mag még sosem fogyott! Körülbelül öt éve kezdődött, hogy a magevők ősszel keresztül húztak felettünk és csak a tél második felében, a tavaszi visszavonulással jelentek meg az etetőkön. 25 évvel ezelőtt egész télen a meggyvágók, tengelicek, zöldikék, csízek, fenyőpintyek, verebek többszázas csapatait “kellett” eltartanom, ma meg már cinege is csak mutatóban van!
Én madarászként tisztában vagyok a jelenség okaival, de azt azért a “laikusok” is láthatják, hogy valami nagyon nincs rendben!

Egy hete valami megindult, azaz megkezdődhetett a visszavonulás, ugyanis egy-két helyen megjelentek a tengelicek és a meggyvágók kisebb csapatai. A zöldikék száma is emelkedett, és egyszer már csízeket is hallottam. Lehet, hogy az idei télen is el fog fogyni a fél tonna magom?!
Remélem!

Kommentek: 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.