dérben

szarka a réten

Nagyon sokat változott a szarkákról a véleményem az elmúlt húsz évben, valószínűleg azért, mert ők is sokat változtak. Amikor megismertem őket még kint fészkeltek a lakott területektől távolabbi élőhelyeken, de mára már “elvárosiasodtak”.
Régebben a fészket nem építő madarak – vércsék, sólymok, baglyok – elsődleges lakásépítőit láttam bennük, ma már inkább a lakott területek amúgy is fogyatkozó énekesmadarait féltem tőlük. Híres nagy fészekfosztogatók, csak az odúlakók vannak biztonságban tőlük!
A varjúfélékre jellemző módon nagyon intelligensek és alkalmazkodóképesek, a városokban (a szürke varjakkal együtt) nagyon elszaporodtak! Néhány éve végeztem egy állapotfelmérést Budapest egyik megmaradt zöldterületén, ott ez a két faj szinte minden más madarat eltüntetett a területről, de ők persze elszaporodtak! Szürke varjúból közel 2.000, szarkából 1.200-1.400 példány élt ott! Persze itt is emberi behatások állnak a háttérben!
Én még a lakott területeken kívül ugyanúgy tekintek rájuk, mint régen, de azért a kertünkben megjelenő szarkának nagyon nem örültem!

Kommentek: 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.