negatív rekord

rétisas pár

A dunakanyari sasszinkron rekord kevés sast hozott, a Tát – Budapest szakaszon összesen három madár került a megfigyelők távcsöve elé. Valószínűleg a szokatlanul enyhe időjárás miatt van a “normálisnál” kevesebb telelő rétisas nálunk. Ráadásul a háromból két madár együtt, párban mozgott és lehet, hogy ők nem is telelők, hanem egy újonnan kialakult pár.

Mivel az idei télen végig ez volt az érzésem, hogy hiányoznak a telelő sasok, megpróbáltam utána járni, hogy akik itt vannak, honnan is jöhettek.
Eddigi feltételezéseink szerint nálunk Északról érkező madarak töltik a telet, ezt látszik igazolni az érkezésük és távozásuk időpontjai is. Tudtommal a Dunakanyarból még nem volt színesgyűrűs megkerülés, így kilétükre csak következtetni tudtunk.
Január elején sikerült közelebb kerülnöm a kérdés megoldásához, sikerült lefényképeznem ezt a két madarat. A subadult – ivaréretlen tollazatot viselő egyed minkét lábán gyűrűt visel. Annyit már tudunk is, hogy nem hazai kelésű madár, valószínűleg Szlovákiában repült ki.
Köszönet Karcza Zsoltnak a gyors információért!

Kommentek: 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.