ma még csak beszéltünk róluk

öreg parlagi sas tojó

Az MME-ben voltam ma megbeszélésen a Parlagisas-védelmi Munkacsoport Life pályázatával kapcsolatban. Horváth Marci barátommal átbeszéltük a következő napok teendőit, mivel mi végezzük a jeladózással kapcsolatos feladatokat. A tervek szerint 15 sasra “szerelünk fel” GPS-es nyomkövetőt, tízet itthon és ötöt külföldön – Macedóniában, Horvátországban és Bulgáriában. Az elkövetkezendő napok úgy látszik a parlagikról fognak szólni!
Azt is ma tudtam meg, hogy hamarosan elérhető lesz az interneten a parlagisas-fészekkamera is, egy háromfiókás fészkek történései élőben! Belekukkantottam és pont láttam egy etetést is, szuper lesz!!!

“A parlagi sas (Aquila heliaca, SAVIGNY, 1809) egyike kiemelkedő természeti értékeinknek. A magyar Vörös Könyv szerint a kipusztulással közvetlenül veszélyeztetett faj. Európai állományának jelentős része Magyarországon és Szlovákiában, a közös határ két oldalán fészkel.
A vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába a sasformák (Aquilinae) alcsaládjába tartozó faj. Testhossza 72-83 centiméter, szárnyfesztávolsága 190 – 210 centiméteres is lehet. A szexuális dimorfizmus csekély, azonban a tojók némileg robusztusabbak. A hímek kb. 2,5 – 4 kilogrammot, a tojók 2,8 – 4,5 kilogrammot nyomnak.” – parlagisas.hu

Kommentek: 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.