aki jól bírja

nyújtózó jégmadár

A legtöbb madár nem rajong ezért a kánikulai időjárásért, de a jégmadarak kivételesen jól tűrik. Könnyű nekik, hiszen – látszólag – akkor fognak halat, amikor akarnak, egész nap árnyékban ücsöröghetnek és bármikor frissítő fürdőt vehetnek!

A jégmadár családjának egyetlen európai képviselője, viszont szinte a teljes kontinensen elterjedt. A törzsalak D-Európában, Ny-Afrikában és Kis-Ázsiától DNy-Iránig fészkel, a hazánkban is költő alfaj – az Alcedo atthis ispida – a törzsalaktól északabbra egészen az é.sz.60°-ig terjeszkedik. Az északi populációk vonulók, a hazaiak parciális vonulók, azaz egyes egyedek az időjárástól függően költöznek, mások állandóak.
A magyarországi jégmadarak telelőterülete a Földközi-tenger medencéje. Az öreg példányok vonulási aktivitása kisebb, mint a fiataloké, akik nagyobb távolságokat tesznek meg. Főként éjszaka vonulnak.
Augusztus folyamán már a vándorlásban lévő ÉK-re költő madarak is megjelennek a Kárpát-medencében és akár itt is telelhetnek enyhébb teleken, ezt bizonyítják Lett, Lengyel és Szlovák gyűrűs madarak megkerülései.
A tavaszi mozgalma már februárban kezdődik, de a hazánkon keresztülvonuló északi madarak csak áprilisra, májusra érkeznek meg a költőterületre.
A legidősebb ismert korú madár 21 év elteltével akadt ismét hálóba.
A legnagyobb átlagos napi elmozdulást Magyarország és Szlovénia között tette meg egy példány, ami 73.7 km/nap.
A legtávolabbi hazai vonatkozású megkerülés Olaszországból, 1.322 km-ről származik. (Magyar Madárvonulási Atlasz)

Kommentek: 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.