elfogultság

klasszikus fekete gólya fészek

Épp most láttam egy lengyel oldalon egy képet, ahol a kéményen költő fehér gólya fészke alatt épített otthont egy fekete gólya pár. A kép Németországban készült, de lőhették volna Spanyolországban is.
Hazánkban a fekete gólya az erdőkben fészkel, egy-egy idősebb fán. Előfordult már, hogy vadászles vagy sziklagomba tetején költött, de tudtommal emberközelben, településen még nem.
Nálunk a dunakanyari erdőkben már nemigen akad olyan idős állomány, amit e faj kedvelne, de már a megfelelő hagyásfából sincs elég. A mi madaraink fiatalabb fákra kénytelenek építkezni, melyek 3 év után már nem bírják el az egyre növekvő fészek súlyát, így a madarak akár 10-15 km-rel is arrébb költözhetnek.
Az elmúlt években ennél szebb fészket nem láttam itthon! Hatalmas bükk, szinte vízszintes ágán a fészekkel! Gyönyörű!

A fehér gólyához hasonlóan a fekete is hosszú távú vonuló, csak nappal repül. Az ibériai populáció állandó. A termikeket kihasználva, vitorlázva halad, így a tengereket – felemelkedő meleg légtömegek hiányában – kénytelen elkerülni. Az európai költőállomány két útvonalon közelíti meg, éri el Afrikát, a nyugatiak (15%) Gibraltáron, a keletiek (80%) a Boszporuszon keresztül. A további 5% Olaszországon keresztül éri el Tunéziát. A Szaharától kissé délre, az Egyenlítőtől északra található az európai populációk telelőterülete. Műholdas nyomkövetés adatai alapján a madarak napi átlag 500 km-t (rekord 745km) tesznek meg 5-6 órás repüléssel. Ősszel, a jó táplálkozó helyeken több napra is (9-29) megszakíthatják vonulásukat, tavasszal viszont ilyet nem tapasztaltak.
Tavaszi mozgalma februártól májusig tart, a legtöbb egyed március elején érkezik meg hazánkba. Ősszel, augusztus közepétől szeptember végéig, elhagyják költőhelyüket.
Az elmúlt évtizedekben ÉK-Európában csökken, Ny- és Közép-Európában növekszik állománya, terjeszkedik elterjedési területe. Visszatelepült Belgiumba és Franciaországba is. Hazai állománya is emelkedő trendet mutat.
A legidősebb ismert korú madarat 18 évvel és 7 hónappal a jelölés után lőtték le.
A legtávolabbi hazai vonatkozású megkerülés Etiópiából, 4.806 km-ről származik. (Magyar Madárgyűrűzési Atlasz)

Kommentek: 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.