a jég után

tollászkodó fekete gólya

A csütörtöki jégeső után pénteken is kaptunk egyet, de erősebbet! Az azt követő napokban a viharok által érintett területek fokozottan védett fajait ellenőriztem. Nem mintha bármit is tehetnék, de legalább pontosan dokumentálok.
A környék fekete gólyái sikeresen átvészelték!
Még a télen kialakítottam egy megfigyelőhelyet a fészektől jó messze, úgy hogy a madarak tudta nélkül tudjam megközelíteni azt takarásban, és onnan jól láthassam a fészket. Ilyen megfigyelőpontot minden fészeknél csinálok, ahol a távoli ellenőrzés nem megoldható. Úgy látszik ez jól sikerült, hiszen ha a madár sejtett volna valamit a jelenlétemből, biztosan nem tollászkodott volna nyugodtan!

A fekete gólya országos állománya az elmúlt évtizedekben emelkedett. Egy kis kutakodás után ezeket az adatokat találtam:
1992 – 150 pár
2004 – 250 pár
2005 – 287 pár
2007 – 369 pár
2013 – 380-420 pár
A növekedés ugyan részben a felderítettség növekedésének köszönhető, de az biztos, hogy erősödik az állomány is. Egyre több helyen találkozni országos szinten is e fajjal, de itt a Dunakanyarban is több párt ismerünk. Míg 1996-ban a területen összesen 2 párról tudtak (szerintem lehetett több is), az ezredfordulón mi 6-8 párról tudtunk ugyanezen területen.

Az idei évben Szentendrén van egy “városiasodó” fekete gólya, akit gyakran látni a városban a patakokban keresgélni, vagy alacsonyan repülni, mint a fehér gólyákat!

Kommentek: 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.