nyaralás

jeladós fiatal fehér gólya

Szokatlan nekem ez az augusztusi nyugalom, mondogatom mostanában. Az elmúlt 10 évben mindig volt valami fontos munkánk ebben a hónapban, az utóbbi ötben pedig valamilyen madárfaj jelölése esett ekkorra. Az idén pedig nyaralunk!
Tavaly és három éve fehér gólyákat jelöltünk. Az utóbbi volt az egyik legjobb akciónk, összehasonlítottuk a fiatal vadon felnőtt és embereknél nevelkedett gólyák vonulását! A vad gólyát Apajon egy fészekben adóztuk, a szelídek pedig a Hortobágyi Madárkórházban keltek röpképtelen szülők gyermekeként. Az itt kelt fiókákat július végén átszállítottam az Ipoly partján felállított visszavadító volierbe. Három hétig éltem itt a gólyáinkkal, felejthetetlen élmény volt! Majd a kiengedésük előtt feltettük a nyomkövetőt, majd egy hétig pásztorkodtam felettük. Érdekes módon a két madár – Apaj és Ipoly – szinte napra pontosan egyszerre indultak el és ugyanazon az útvonalon haladtak. (bővebben a gilice.hu-n)
Addig mondogattam az idei nyaralós augusztust, hogy holnap valószínűleg mehetek a Hortobágyra egy öreg parlagi sast jelölni, akit megmérgeztek, de szerencsére sikerült kikezelni és szabadon engedhető! 😉

Kommentek: 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.