dagonyázás után

vaddisznó kan

A vasárnapi szórózáson jutott eszembe az egyik régebbi “remek” ötletem, amit meg kellene ismételni, de most ésszel! Kitaláltam ugyanis, hogy megpróbálom nagylátószögű optikával fényképezni a vaddisznókat. Ezt persze csak távkioldóval lehet megvalósítani szórón, ott ahová úgyis odajön a vad. Felszerkesztettem a gépemet egy tuskóra és ötven méteren belülről biztonsággal tudtam exponálni. Abba nem gondoltam bele, hogy a disznó milyen kíváncsi állat!
Az első vendég első útja a géphez vezetett, a sáros orrát azonnal belenyomta az optikámba. Rohanhattam én ahogyan csak tudtam, a masina egy sárgombóccá vált. Három órámba került mire minden elérhető helyről kitakarítottam a sarat, de az objektív a mai napig is serceg tekeréskor. Ha egy kicsit is gondolkodok, akkor beszerzek előbb egy vízhatlan tokot, vagy egy erre a célra is megfelelő kamerát (ma már van, most ezt szeretném majd bevetni).
Szerencsére azért a fotócucc menthető volt, két kép is készült, de hogy megérte-e?

“Táplálkozása:
A vaddisznó általános táplálékszerző mozgása túrás. Táplálkozási aktivitása az éjszakára koncentrálódik, de emberi zavaró tényezők uralkodóvá válása előtt valószínűsíthető, hogy nappali életmódot folytató állat volt. A vaddisznó mindenevő, egész évben szüksége van az állati eredetű táplálékra is. Ehhez részben turkálással (giliszta, pajorok, bábok, álcák stb.), részben dögevéssel, részben ragadozással jut hozzá. Különösen magas állománysűrűség, azaz viszonylagos táplálékhiány mellett figyelhető meg más fajok kicsinyeinek (gida, borjú, stb.) zsákmányolása, tojás-, fióka- és madárevés. Szívesen rájár az etetőkre és szórókra csakúgy, mint a mezőgazdasági terményekre, táblákra. Jó makktermésű évben a táplék zömét a makk teszi ki. Rossz makktermésű években megnövekszik a mezőgazdasági termények fogyasztása. Nagy vaddisznó-sűrűségű helyeken csak óvatosan és elővigyázatosan lehet kinn hagyni éjszakára a kizsigerelt vadat is, mert nemegyszer találta a vadász azt másnap reggel megkezdve. A vegyes tartású vadaskertekben a vaddisznó zsákmányolhatja a szarvasfélék gyámoltalan borjait, olykor nagy veszteségeket okozva (lásd szika szarvas). A konda elhullott tagját társaik felismerik, azt nem eszik meg, annak ellenére, hogy más kondabeli faj társ tetemét minden további nélkül elfogyasztják. Károsítása mezőgazdasági területeken, erdőben egyaránt tetemes lehet. Az érő búzában (bagózás), kukoricában csakúgy szeret, mint a makkvetésekben.” – www.dozsavt.extra.hu

Kommentek: 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.