az igazi tapló

hím csuszka az odúnál

Vannak képeim, amiket nem készítettem volna el, ha nem tartanék minden nap gyerekprogramokat. Ez is ilyen. Nem szeretem a madarakat fészkük közelében fényképezni, hisz ez szinte mindig a zavarásukkal jár együtt.
Madarász Ovis foglalkozásim során viszont szeretném bemutatni a gyerekeknek az állatvilág leleményes megoldásait, így a csuszkáét is.
Ez a madár közel két héttel korábban kezdi a költést, mint a többi odúlakó, teszi ezt azért, hogy a nálánál erősebb fajokat, mint konkurenciát letudhassa. A kiválasztott harkályodú bejáratát leszűkíti a saját méretére, így kizár mindenkit. A pár felváltva hordja a sarat, mellyel betapasztják az odú szájának “felesleges” részét. A sár megszáradás után betonkemény lesz, így aztán már csak ők férnek be.

Ezt a közép fakopáncs odút a készítése óta ismerem. Ez a harkályfaj szereti az odúját tapló alá készíteni. Nem az eső elleni védelemként, hanem mert itt puhább, kiszáradtabb részt talál, melyben könnyebb faragni.
Egy erdei autóút mellett áll a fa, így az út szélén leparkolva az autóból zavarás nélkül fotózhattam az odújukat fakérgekkel bélelő madarakat.
Az izgalmakat ez esetben az okozta, hogy az út forgalmát megússzam, nehogy egy gyorsan száguldó autó a kanyar után “megtalálja” az enyémet!

Kommentek: 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.