árnyék

öreg héja tojó és a szarka

Az elmúlt pár szabad napomon a héjafotózást erőltettem, ugyanis találtam egy alkalmas helyet. Ki szeretném használni a lehetőséget, mert tapasztalatból mondom, nem könnyű téma! Sokszor próbálkoztam már, kevés sikerrel!
Találtam egy olyan helyszínt, ahol rengeteg a fenyőrigó és csak kevés víz van arrafelé! A fagyos reggelek még segítenek is, hiszen minden pocsolya befagyva, így csak azt kell elérnem, hogy a megfelelő “olvadjon ki” először. Tíz órától pedig szépen érkeznek a rigók csapatai, és ezt a madármozgást “reagálják le” a héják is!
Három próbálkozásomból kétszer találkoztam a kiszemelt ragadozókkal, de csak ez az öreg tojó volt sikeres, a többiek éhesen – és kép nélkül – távoztak!

Feltűnt, hogyha megjelent egy héja, akkor minden apró madár elrejtőzve riasztott, viszont a potenciális zsákmányok – rigók, szajkók, szarkák – megpróbáltak mindig a ragadozóhoz a lehető legközelebb lenni! Számukra ez a furcsa “árnyék taktika” a nyerő, hiszen állandóan szemmel tarthatják, és ilyen közelről rájuk nem is tud vadászni!

Kommentek: 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.