4 tojás

fehér gólya a fészkét igazgatja

A napokban lestem bele ebbe a fészekbe, és nagyon meglepődtem a 4 tojáson. Ennél a párnál a legtöbb eddig 3 volt, de rendszerint kettőt szoktak rakni.

A fehér gólya Európában, ÉNy- és D-Afrikában, valamint Kis-Ázsiában fészkel, keleten a Középorosz-hátságig terjeszkedik. Európában – Skandinávia, Brit-szigetek kivételével a törzsalak költ.
Hazánkban a 250 méteres tengerszínt feletti magasságig általánosan elterjedt, de legnagyobb sűrűségben az ország észak-északkeleti és nyugat-délnyugati részén
Hosszú távú vonuló, csak nappal repül. A termikeket kihasználva, vitorlázva halad, így a tengereket – felemelkedő meleg légtömegek hiányában – kénytelen elkerülni. Az európai költőállomány két útvonalon közelíti meg, éri el Afrikát, a nyugati madarak a Gibraltáron, a keletiek a Boszporuszon keresztül. Hazai gólyáink a keleti útvonalat használják, Törökországon keresztül kerülik meg a Földközi-tengert, Ny-Szírián és a Jordán-völgyén, valamint a Sínai-félsziget keleti vidékén haladnak. Egyiptomban Délnek fordulva, a Nílus vonalát követve jutnak el Kenya és Uganda szavannás régiójába. Egyes egyedek – nem minden évben – eljutnak Fokföldig, a Jóreménység-fokától ÉK-re eső területekig. Madaraink fele – műholdas nyomkövetésből származó adatok alapján, melyben volt szerencsém részt venni – a Csád-tó térsége felé kitérőt tesz.
A legtöbb egyed őszi és tavaszi vonulása azonos útvonalon zajlik, de a tavaszi sokkal gyorsabb. Magyarországra február végén érkeznek meg az első példányok, de az legtöbb egyed március és április fordulóján jön meg. Ősszel a fiatalok indulnak el hamarabb, augusztus 10.-e körül – néhány tapasztaltabb öreg madár vezetésével -, majd 3-33 napon belül az ivarérett gólyák is útra kelnek. Szeptember vége után már csak a „nemvonuló” madarak vannak hazánkban.
A legidősebb ismert korú madár több mint 39 éves volt.
A legtávolabbi hazai vonatkozású megkerülés a Dél-Afrikai Köztársaságból, 8.962 km-ről származik. (Magyar Madárgyűrűzési Atlasz)

Kommentek: 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.